Home  /  Prenatalno testiranje  /  IspovIjed majke: nunhalni nabor ili strah od najgoreg

Prenatalno testiranje

IspovIjed majke: nunhalni nabor ili strah od najgoreg

--- 9 ruj. 2018

“ Trudnoća bi trebala biti jedno od najljepših razdoblja u životu, ispunjeno očekivanjem, srećom i veseljem, meni se to međutim izjalovilo već u prvim tjednima trudnoće. Rezultati mjerenja nunhalnog nabora su ukazivali na povećani rizik mogućnosti kromosomskog oboljenja što me činilo dosta očajnom. “, kaže nam Suzana (34).

Poznato je da viša prosječna starost trudnice nosi sa sobom veći rizik za sam tijek i ishod trudnoće. Takvo iskustvo je doživjela i naša sugovornica Suzana, koja nam govori da su za nju prvi tjedni trudnoće bili najstresniji do sada. “Kada sam ugledala dvije crtice na testu za trudnoću,  plakala sam od sreće. Nakon dugih devet godina, mojem partneru i meni se konačno ostvarila želja da ostanemo trudni i sreća koju sam tada osjetila se ne može opisati. Ubrzo sam se naručila na prvi pregled kod ginekologa, sa 12 tjedana sam bila naručena na pregled nunhalnog nabora.”

Pregled nunhalnog nabora se obično provodi između 11. i 13. tjedna trudnoće, rezultat te pretrage nam daje informaciju o mogućnosti neke od genetskih anomalija djeteta, osobito srčanih anomalija i    Downovog  sindroma. U slučaju povećanog nunhalnog nabora preporučuju se dodatni prenatalni testovi – izbor je između neinvazivnih i invazivnih. Za provođenje invazivne metode , kao na primjer amniocenteze, potrebno je  ući u trbušnu šupljinu trudnice i uzeti uzorak plodne vode za analizu, takva metoda  sa sobom nosi povećan rizik za pobačaj, krvarenje ili druge neugodnosti u trudnoći. S druge strane neinvazivni testovi su kako za trudnicu tako i za plod potpuno sigurni, jer ne ulaze u tijelo trudnice i tako ne predstavljaju nikakav rizik.

“Imajući na umu sve prednosti i mane jednih i drugih prenatalnih testova odlučila sam se za neinvazivni test. Moja ginekologinja mi je svajetovala NIFTY, jer je najkompletniji test kod nas, najvažnije mi je bilo to da je u potpunosti siguran i da su rezultati dostupni već u roku 6-8 dana. Tada mi se doista svaki dan činio izuzetno dugačak…”

NIFTY je najpotpuniji neinvazivni prenatalni test na svijetu, napravilo ga je do sada već  više od 3 milijuna  trudnica. Slovi kao najpouzdaniji na tržištu, njegova osjetljivost je 99%, zbog čega ga preporučaju ginekolozi u više od 50 država na svijetu.

“Test NIFTY  sam napravila kod svoje ginekologinje, postupak je bio gotov u roku od svega 5 minuta. Potpisala sam svu potrebnu dokumentaciju, nakon toga su mi izvadili krv iz vene, kao i kod uobičajenih laboratorijskih pretraga. Tog trenutka nije mi ništa bilo važno, osim zdravlja moje bebe. Ne samo radi ostvarenja dugogodišnje želje o tome da postanem majka, već i zbog činjenice da u mojem tijelu kuca još jedno novo srce. Stvorio se novi život i dala bi sve  da moja beba bude zdrava i moja trudnoća mirna.”

NIFTY test je primjeren za sve trudnice, bez obzira na starost i razlog zbog kojeg ga žele provesti.

Velika većina budućih roditelja se odlučuje za njega samo kako bi potvrdili da je sa bebom sve u redu i da u miru prožive ostatak trudnoće i sa mirom se pripreme za dolazak novoga člana u obitelj. NIFTY test se može napraviti već od 10. tjedna trudnoće, svim radoznalim roditeljima može otkriti i spol djeteta.

“Moja zabrinutost , moj strah i moje suze bile su obrisane kada me je 7 dana nakon vađenja krvi nazvala moja ginekologinja. “Moram Vas obavijestiti da je rizik da bi Vaša djevojčica imala neki od kromosomskih poremećaja jako jako malen. Sve će biti dobro!”, rekla je. U tom su mi se trenutku zasuzile oči, i osjetila sam da su mi se pluća, nakon tih mučnih dana, opet ispunila snopom nade. Dakle – curicu nosim? Počela sam se smijati, ginekologinja se smijala sa mnom i osjećala sam pozitivnu energiju koju sam dobijala od nje. Sretna sam što sam napravila NIFTY test, tako sam samo  u nekoliko dana saznala više o zdravlju svojega djeteta, trudnoću ću sad lagano proživjeti i pripremiti se za novo poglavlje u svojem životu.”

 

Više o NIFTY testu možete pročitati na: www.nifty-test.hr

Share this story: