Home  /  Prenatalno testiranje  /  Trudna sam i što sad?

Trdnoća

Trudna sam i što sad?

--- 4 svi. 2018

Trudnoća je jedno od najljepših razdoblja u životu, jer se u tvom tijelu razvija novi život.

Već spajanjem spermija i jajne stanice nastane plod koji već u 3. tjednu trudnoće ima određen spol, boju očiju i kose te više od 200 drugih genetskih karakteristika. Možda još ni ne znaš da si trudna jer se radi o vrlo ranoj trudnoći, ali u tvojem su se tijelu već počele odvijati svakakve promjene, ali nakon što ugledaš »plus« na testu za trudnoću, vrijeme je da se počneš brinuti o malom podstanaru unutar tvojeg trbuščića! Također te čeka i prvi ginekološki pregled na kojem će ginekolog ustanoviti je li u pitanju jednoplodna ili možda višeplodna trudnoća, a vidjet ćeš po prvi puta i otkucaje srca malenog bića koje raste u tebi. Najviše što možeš napraviti za svoju bebu u prvim tjednima trudnoće jest da prestaneš pušiti i konzumirati alkohol, a ako uzimaš neke lijekove, posavjetuj se s liječnikom o tome što prije.

Do 10. tjedna trudnoće plod se razvija vrlo brzo, što naravno utječe i na tvoje tijelo. Pij puno vode i pobrini se za to da imaš uravnotežene obroke bogate svim potrebnim nutrijentima te da ih ravnomjerno rasporediš kroz cijeli dan. Vjerojatno ćeš biti umornija nego inače, napuhnuta, imati osjetljive grudi te primijetiti promjene na koži i kosi. Zbog hormonskih promjena također je moguće da ćeš imati mučnine i promjene raspoloženja te osjećati nedostatak energije. U svoju svakodnevnu rutinu uvrsti i redovne šetnje, a ako si se prije trudnoće bavila sportskim aktivnostima, sada je svakako vrijeme da prilagodiš njihov intenzitet svom novom stanju.

U 11. tjednu trudnoće sigurno ćeš primijetiti po odjeći kako tvoj trbuščić polagano raste. U ovom razdoblju također je pravo vrijeme za prvi ozbiljniji ginekološki pregled na kojem se gleda rana morfologija ploda. Između ostalog, mjeri se i debljina nuhalnog nabora koji je jedan od ultrazvučnih markera koji ukazuju na povećani rizik prisutnosti Downovog sindroma i nekih drugih kromosomskih poremećaja.

Također, tada imaš mogućnost za napraviti test NIFTY – najprovjereniji i najkompletniji neinvazivan prenatalni test na svijetu koji na potpuno siguran način i s točnošću većom od 99 % otkriva rizik prisutnosti Downovog sindroma i drugih najčešćih kromosomskih poremećaja, a može ti otkriti i spol tvoje bebe. Može li se koja druga trudnica pohvaliti da je u ovako ranoj trudnoći već znala spol svoje bebe?

Za napraviti test NIFTY potrebno je samo dati uzorak krvi iz vene na ruci, a rezultati testa dobivaju se u roku od 6-8 dana. Ovaj jednostavan i siguran test može ti omogućiti bezbrižnu trudnoću, a s njim ne izlažeš ni sebe ni bebu nikakvom riziku od nuspojava i različitih komplikacija.

Više o testu NIFTY možeš saznati na internetskoj stranici http://www.nifty-test.hr/.

Nakon 12. tjedna trudnoće tvoja će se probava usporiti zbog povećanja maternice, što može prouzročiti dodatne neugodnosti, poput nadutosti.

U 13. tjednu trudnoće uspješno si završila prvo tromjesečje i sada se sigurno već puno bolje osjećaš, imaš više energije i bolje si raspoložena! Naravno, zdrav način života i dalje je jako važan, kao i pijenje puno vode te vježbanje prilagođeno drugom stanju. Također je vrijeme da lijepe vijesti javiš svojim bližnjima i priuštiš im nezaboravno iznenađenje!

Share this story: